Soğutma çevriminden yararlanarak bulunulan ortamın ısıdan arındırılmasını sağlayan ve ortam içerisinde bulunan fazla nemi içerisine alarak taze hava verilmesini sağlayan mekanizmalara klima ismi verilir. Ortamın soğutulmasının yanında, ısı verme, havanın değişimini sağlama ve nem kontrolünün ayarlanması gibi işlevleri de vardır.
Bulunulan alandaki havanın istenilen seviyelerde ve derece olarak ayarlanabilmesi, kişilerin konforunu da artıran bir detaydır. Aşırı nem bulunması insanlar için rahatsız edici bir durumdur. Sadece havanın soğumasını değil aynı zamanda da nem oranının dengeli bir biçimde bulunmasını sağlar. Bu işlem süreci ise iklimlendirme olarak isimlendirilir. Nem seviyesinin az olarak bulunması, boğazda kuruluk, göz yanması gibi durumlara yol açabilir.
Klimanın Çalışma Prensibi
Özel bir kimyasal sıvı yardımıyla ortamdan ısıyı emerek sıcaklığın düşürülmesine ve ortamda bulunan fazla nemin alınıp içeriye temiz hava verilmesini sağlar. Klimanın çalışma yöntemi, sıvı soğutucu akışkanın gerekli sıcaklıkta belirli bir basınç altında buharlaştırılması ve buhardan sıvıya geri döndürülmesidir Dönüşüm malzemesi olarak kullanılan gaz, kompresör tarafından emilir, sıkıştırılır ve sıvılaştırılır.
Sıkıştırma işlemi sırasında açığa çıkan ısı, fan aracılığıyla atmosfere, bir başka deyişle, dış ortama yayılır. Daha sonra sıvı, üzerindeki basıncı düşürmek, çevredeki ısıyı emmek ve bir gaz haline getirmek için genleşme valfine geçecektir. Sıvı, bulunduğu ortamdan ısıyı emdiği için ortamın sıcaklığını düşürür. Soğutma akışkanı, kompresör tarafından emilir ve döngü aynı şekilde tekrar eder.
Klimalar İle Nem Dengesinin Sağlanması
Nemin fazla olması da bunaltıcı bir sıcaklığa neden olabilir. Bunun yanında, ortamın havası temiz ve yenilenmiş olması gerekir. Bu nedenle klimalar, sağlamış oldukları nitelikleri bakımından insanların evlerinde, işyerlerinde ve çeşitli ortak alanlarda tercih ettikleri bir sistemdir. Klima, havadaki fazla bulunan nemin alınmasını sağlayarak ideal konfor koşullarını oluşturur.
Ayrıca otomatik olarak sıcaklık kontrolünün sağlanması ile ortamın sıcaklığını ölçerek istenilen dereceye sahip olana kadar çalışmayı sürdürürler. Dış hava şartlarından bağımsız olarak iç mekânda bulunan sıcaklığın sabit tutulmasına yardımcı olur. Gelişen teknoloji ile birlikte klimalar da oldukça etkili bir hale getirildi. Daha tasarruflu ve gürültüsüz bir ortam oluşturan klimalar, daha az enerji ile daha çok niteliğe sahip bir hava elde edilmesini sağlar.
Klimanın Bakım Aşamaları
Sağlık açısından da büyük bir öneme sahip olan klima bakım süreci planlı bir şekilde gerçekleştirilmesi gereken bir durumdur. Dış ünitelerin bakımı yapılırken, klimanın dış temizliğinin yapılması ile başlanır. Ardından serpantin parçası temizlenir. Soğutucu akışkanda herhangi bir kaçak olup olmadığı tespit edilir. Daha sonra filtre ve klimanın iç bölümlerinde temizleme işlemine devam edilir. Ünite içerisinde bulunan elektronik kart bağlantı soketleri ve iletişim hattı gibi önemli noktaların genel olarak kontrolü yapılır. Hareket eden parçaların ve fanın detaylı bir şekilde mekanik bağlantıları gözden geçirilir. Bakır boru izolasyonlarınıngözden geçirilmesi sağlanarak hattın sabitlenmesi ya da taşınması için kullanılan ekipmanların kontrolü yapılır.
Klima Arızalanmaları
Bakım ve onarımları yapılmayan klimalarda çeşitli arızalanmalar meydana gelebilir. Bu durum da klima tamir işlemi gerektirir. Klima arızalanmalarında performans kalitesinde bir düşme yaşanır. Tamir işlemi yapılırken öncelikle soruna sebep olan nedenlerin araştırılması gerekir. Klimalar, pek çok nedenden dolayı tamir edilme gereksinimi duyabilir.
Klima çalıştırılarak ölçümleri ve hava gücü test edilmelidir. Hat üzerinde sızma ya da tıkanma gibi olumsuz durumların mevcut olup olmamasına bakılarak oluşan bir sorun varsa giderilmesine yönelik bir çalışma yürütülür. İç ve dış havanın sıcaklık değerleri ile yüksek ve alçak basın değerleri alınır. Gerekli testler yapıldıktan sonra klimanın tamir işlemi tamamlanmış olur.
Klima Nasıl Montajlanır?
Öncelikle klima montaj sürecinde klimanın uygulanması istenilen alan belirlenir. Alan seçerken dikkat edilecek pek çok nokta vardır. Devamında, iç ünite montaj sacı terazi yardımı ile duvara düzgün olacak biçimde monte edilir. Terazi yardımıyla montaj sacının duvar üzerinde uygun bir şekilde durup durmadığı gözden geçirilir.
Takılması gereken vidalar montaj sacına matkap yardımıyla yerleştirilir ve sıkılaştırılması sağlanır. Dış üniteden iç üniteye geçişi sağlayan bakır borular için duvar kısmında açılması gerekli olan deliklerin yeri ayarlanır. Borunun geçeceği yerde bir delik açmak için uygun bir alet kullanılarak dış ünite ayakları belirlenmiş olan duvara kurulur. Klimanın dış ünitesi, kurulu dış ünitenin ayakları üzerine yerleştirilir ve sabitlenir.
Klima Servisi Gerektiren Durumlar
Montajlama işleminin devamında, iç ünite ile dış ünite arasında bulunması gereken borunun ölçümü yapılır. Bakır boru gerekli boyutta kesilir ve İç ünitenin alt kapağını açılarak kablolamanın yapılacağı yerdeki vidaları sökülür. İç ünite kontrol kablosu alt kısımdan geçerek bağlanacak kısma götürülür. İç üniteden dış üniteye geçiş yapacak drenaj borusunu hazırlanır ve bakır boru bu üniteler arasına bağlanır. Gereken kontroller yapıldıktan sonra klima çalışır duruma getirilmiş olur.
Klimanın kurulum, bakım ve tamirinin profesyonel olarak yapılmasını klima bakım sağlar. Uzaktan kumandanın bozulması, kompresörün işlevini yerine getirememesi, iç ve dış ünitede görülen çalışmama durumu, ısı ve soğuk havanın düşük düzeylerde verilmesi, gürültülü çalıma ve su damlaması gibi durumlarda klimanın servise yönlendirilmesi gerekir.
Klimanın Temel Parçaları
Klima içerisinde bulunan temel bileşenler; kondenser, evaporatör, kompresör, genleşme valfi olarak sayılabilir. Kompresör, Soğutucu akışkanı arzu edilen basınca uygun olarak sıkıştırarak gaz şeklinde yer alan maddenin sıvı hale dönüştürülmesini sağlar. Genleşme valfi, soğutucu akışkanın basınç düzeyini, arzu edilen basınca düşürmeyi sağlar. Kondenser, soğutucu akışkanın gaz şeklinde bulunarak ısısın çevreye yayılmasını sağlar. Böylelikle de sıvı halde bulunur.
Evaporatör, soğutucu akışkanın kaynamasını sağlayarak gaz şekline dönüştürülmesine yardımcı olur. Klima sistemlerini özelliklerine ve yapılarına göre sınıflandırmanın amacı bir sistemi diğer bir sistemden ayırabilmeyi sağlamaktır. Bunun yanında, ihtiyaçlara bağlı şekilde en doğru klima sistemini tercih etmeyi kolaylaştıracak bir teknik sağlamaktır.
Split Klima Nedir?
Split klima sistemlerinin kullanılma sebebi, kompresör ve kondanser fanını dışarı bölümde kalmasını sağlayarak ortamda bulunun gürültü seviyesinin en az seviyelerde olmasını sağlamak, iç ünitenin kurulumu yapılırken yer tasarrufu yapmak ve ortamın estetik fonksiyonlarının korunmasını yardımcı olmaktır.
Split klimaların belli başlı fonksiyonları her mekâna uygun model sağlayabilmeleri ve sessiz olmalarıdır. Birtakım modellerde uzaktan kumanda, zaman ayarı ile ilgili özellikler, programlar, nem alma seviyesi, kapasite kontrolü gibi pek çok ek fonksiyonlar da mevcuttur.
Klima Modelleri
Kaset tipi klima, tavan boşluğu bölümüne iç ünitelerin yerleştirildiği, tavan ise dış ünitelerin kurulduğu dört yönlü olarak soğutma ve ısıtma işlevi sağlayan klimalardır. Dört yönlü özelliği ile her kısma eşit hava üflenmesi sağlanır. Düşük ses fonksiyonu ile dikkat çeken tavan tipi klimalar ise dar mekânlarda geniş bir şekilde iklimlendirilme elde edilmesi sağlanır. Kullanım alanları da oldukça geniştir.
Salon tipi klimalar ise geniş bir alan kaplayan iç mekânların ve özellikle salonların en çok tercih ettiği klima modelidir. Görüntü olarak buzdolabına benzeyen ve ayakları bulunan, dikey konumlu bir klimadır. Etkili bir şekilde istenilen alanı soğutma ya da ısıtma özelliği barındırır.
Kombi Klima Servisi, teknisyenlerimiz tüm eğitimleri almış, MYK belgeli uzman kişilerden oluşmaktadır.
Kombi Klima Servisi, tarafından değişimi yapılan tüm yedek parçalar 1 yıl garanti kapsamındadır, hemen arayın.
Müşteri Memnuniyeti müşteri hizmetleri politikamızın esas ilkesi olup, tüm çalışmalarımızı bu ilke kapsamında gerçekleştiririz.
Yetkili servis aracılığı ile garantili hizmet almak için hemen arayın, ekibimizi yönlendirelim.
Servis Çağır
WhatsApp
Arıza Kodları
Kampanyalar