Klima, insanların bulunmuş oldukları ortam içerisindeki havanın tercihe göre soğumasını, nemini almasını, ısınmasını sağlayan ve bunun yanında, ortamda bulunan tozların filtrelenmesini sağlayan cihazlardır. İnsanların bulundukları ortamın daha konforlu bir hale gelmesine yardımcı olurlar.
Konutlarda, iş yerlerinde, alışveriş merkezlerinde, otellerde, hastanelerde, sinema salonları gibi pek çok yerde klima kullanımı mümkündür. Soğuk havalarda mekânın ısıtılmasını, sıcak havalarda ise ortamın soğumasını sağlar. İlenen döngüde, gazdan sıvıya ve devamında ise yeniden gaza dönüşen kimyasallar bulunur. Böylelikle, mekân ile dış ortam arasında ısının transferi gerçekleşir.
Klimanın Bakım Süreci
Klimalar, her mevsimde sıklıkla kullanıldıkları için yılda iki kez bakım sürecinden geçirilmeleri gerekir. Ancak klima bakım ile sadece temizlik yapılması sağlanmaz. Bunun yanında, genel olarak bir kontrolden de geçirilir. Böylelikle cihazda var olan ya da zamanla oluşabilecek arıza durumlarının tespit edilmesi sağlanır.
Elektronik bir cihaz olan klimalar, herhangi bir arıza durumunda alanın profesyonel kişiler tarafından tamir edilmesi gerekir. Klima sahibi olan bireyler, yüzey temizliğini rahatlıkla yapabilirler. Ancak, iç mekanizmasında bir sorun ve bakım işlemi olduğunda bir uzman desteği alınması önemlidir.
Klimadaki Teknik Detaylar
Klimanın bakımı, kontrolü ve oluşan arızaları klima servisi tarafından detaylı bir biçimde incelenir. Yüksek gerilim girişleri bölümüne bakılır ve hava filtresi çıkarılarak yıkanması sağlanır. Oda termostatı ayarları kontrol edilir ve herhangi bir sorun olup olmadığı denetlenir. Dış bölümde bulunan elektriksel devrelerin tamamı çalışır konumdayken akım kontrollerinin yapılması sağlanır.
Yüksek ve alçak basınç ölçümlerine bakılarak gerekli düzenlemeler yapılır. Voltaj denetlenmesi, bakır boru hattında kaçak ya da hasar olma durumu, izolasyonu ve onarımı, evaporatör hava emme filtrelerinin gücünün denetlenmesi ve temizliği, gaz ölçümü gibi durumlara dikkat edilir ve gerekli bakım ve teknik süreç gerçekleştirilir. Böylelikle klimaların çalışma performansının maksimum düzeylere ulaştırılması sağlanır.
Klimanın Çalışma Verimliliğini Etkileyen Durumlar
Klima bakımı düzenli bir şekilde yapılmadığı takdirde, verim alımı etkili bir biçimde gerçekleşemez. Tasarruf sağlanması olumsuz etkilenir. Klimalarda sıklıkla arızalar meydana gelir. Ayrıca klimanın kullanım ömründe kısalmalar yaşanır. Bu şekilde problemler ile karşı karşıya kalmamak için klimanın bakım ve kontrolleri ihmal edilmemelidir. Klimanın kurulum işlemi de oldukça dikkatli yapılması gereken bir işlemdir.
Öncelikle klima montaj işlemine barlarken, klimanın takılacağı alanın planlanması gerekir. Tercih edilen kısım, insanların rahatsız olmayacağı noktalarda bulunmalıdır. Yer seçiminde sonra iç ünite alana sabitlenir. İç ünite, hava akışı sağlanan bir yere ve düz bir zemin üstüne monte edilmelidir. Gürültü çıkarmaması ve su sızdırmaması için önemli bir detaydır.
Klimada Montaj İşlemi
Pencere ve kapı bölümlerine yakın alanlar klima kullanımı için tercih edilmemelidir. Bu durum klimanın havasının dış kısma ulaşmasına neden olabilir. Elektrik ara tesisatı, yalıtım sağlayan bakır boru ve drenaj hattı dekoratif bir bant aracılığıyla sarılır ve devamında duvara sabitlenerek bağlanması sağlanır.
Dolgu malzeme, bakır boru hattının geçişi için kullanılır. Ara tesisat üniteler de tamamlandıktan sonra azot ile kaçak olup olmadığı kontrol edilir. Montaj işlemi sonrasında vakum pompası kullanılır. Böylelikle vakumlama işleminin yapılması sağlanır. Klima çalıştırılarak voltaj ölçümünün ve uygunluğunun kontrolü yapılır. Cihazın tamamen doğru bir şekilde çalıştırılması sağlandıktan sonra montaj işlemi tamamlanır.
Split Klima Nedir?
Split klimalar, tercihe göre sıcak ya da soğuk hava veren klimaların genel bir ismidir. Bağımsız bir şekilde çalışan iç ve dış üniteler yer alır. Monosplit ve multisplit sistemler olarak iki kısma ayrılır. Mono split klimalar, iki veya üç üniteden oluşur. En çok evler ve kafeler gibi küçük mekânlarda kullanılır. Multi split klimalar ise tek dış ünitesine sahiptir.
Bulundurduğu iç ünite sayısı ise iki ya da üçtür. Tek dış ünite içerisine birden fazla iç ünite bağlı olabilir. Sıklıkla iş yerlerinde, alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, okullarda, konser alanlarında kullanılır. Oldukça ekonomiktir ve alan bakımından tasarruf sağlayan klimalardır. Split klimalar, kullanım ihtiyacına uygun olarak gerekli alanlara seçilir.
Bu modelin dışında kaset tipi klima, tavan tipi salon klima gibi farklı modellerde de klimalar bulunur. Kişiler, kullanacakları yere göre tercih yapar.
Split Klima Çeşitleri
Split klima çeşitleri; duvar tipi, tavan tipi, salon tipi ve kaset tipi olarak çeşitlere ayrılır. Kaset tipi klimalarda iç üniteler tavan boşluğuna, dış üniteler ise tavan bölümüne kurulan, dört yönlü ısıtma ve soğutma niteliği sağlayan klimalardır. Eşit hava dağılımı sağlanması istenilen alanlar için tasarlanmıştır. Sağlamış olduğu konfor ve kolay montaj işlemleri nedeniyle oldukça fazla tercih edilir.
En sık kullanıldığı alanlar; villalar, mağazalar, oteller, konser alanları, alışveriş merkezleri olarak sıralanabilir. Kanat açıları yatay ya da dikey olacak biçimde ayarlanabilir. Gelişmiş sistemleri sayesinde, hava verme hızı ve yönü sisteme kaydedilebilir. Bulunulan alanda kimse olmadığı zamanlarda en az seviyede çalışarak tasarruf edilmesine yardımcı olur.
Alanların Boyutuna Göre Klima Seçimi
Tavan tipi klimalar, yere ya da tavana kurulum imkânı sağlayan klimalardır. Bunun yanında, oldukça sessiz çalışma niteliğine sahip oldukları için sıklıkla tercih edilir. Oldukça az enerji harcayarak verimli bir işlev sağlarlar. Tozların toplanması konusunda başarılıdırlar. Hızlı bir biçimde istenilen sıcaklığa ulaşabilirler. Salon tipi klimalar, geniş alana sahip olan mekânlarda ve salonlarda sıklıkla tercih edilir.
Tek parça halinde bulunur. Dik bir biçimde sabitlenen ayaklı bir klimadır. Geniş mekânların her tarafına eşit bir şekilde hava ulaşmasını sağlar. Hızlı bir şekilde istenilen ayara ulaşır. Duvar tipi klimaların en sık kullanıldığı alanlar evlerdir. Klima motoru dışarıda bulunur. Havalandırma bölümü, bir başka deyişle, ısı ve soğuk hava üflediği kısım ise içeri kısımda kalır.
Klimaların Tamir Edilmesi
Klimalarda, çalışma sıklığına bağlı olarak zamanla arızalar meydana gelebilir. Klima performansında yaşanan düşüşler, yeterli seviyede ısı ya da soğuk hava vermemesi, çalışırken gürültü çıkarması ve etrafa kötü bir koku yayıyorsa klima tamir için gözden geçirilmesi gerekir.
Klimanın en önemli parçalarından biri olan kompresör, gazın sıkıştırılmasında etkin bir rol oynar. Bir döngü içerisinde bulunan sistemde akışkan, kompresör yardımı ile soğuk kaynaktan sıcak kaynağa doğru bir ısı iletilir. Bu nedenle klimanın performansında bir azalma durumu yaşandığı zaman kompresörün değişmesi gerekebilir. Kompresör çalışmadığı zaman klima da çalışmayacaktır.
Klima içerisinde Bulunan Parçalar
Klima içerisinde bulunan pek çok parça vardır. Ancak, kompresör ısıtma ve soğutma sürecini doğrudan etkilediği için yaşanan küçük bir arıza durumunda performans etkinliğinde düşme durumu görülür. Klimalarda arıza yaşanmaması için, düzenli aralıklarla bakım ve kontrolleri yapılmalıdır. Değişmesi gereken parçaların değişiminin sağlanması ve filtrelerin temizliği büyük önem taşır. Elektrik akımı ile soğutma kanalının soğutma çevrimlerinde açılıp kapanmasını sağlayan parça valflerdir.
Kondanser, akışkan sıvının yoğunlaştırılmasını sağlayarak alana soğuk havanın yayılması için kullanılan ısı değişimi parçasıdır. Evaporatör, soğutucu akışkanın sıvı biçiminde girip buharlaşma sonrasında gaz şeklinde maddeden çekildiği kısımdır. Klimanın uzum kullanım sağlaması için düzenli periyotlarda bakımlarının yapılması sağlanmalıdır. Bakım ve onarımına dikkat edilmeyen klimalarda arızalar ve sağlık açısından olumsuz bir etki olabilir. Bu nedenle bakım ve içerisinde bulunan parçaların tamir edilmesi klimanın performansının yüksek olarak devam etmesi açısından önemlidir.
Kombi Klima Servisi, teknisyenlerimiz tüm eğitimleri almış, MYK belgeli uzman kişilerden oluşmaktadır.
Kombi Klima Servisi, tarafından değişimi yapılan tüm yedek parçalar 1 yıl garanti kapsamındadır, hemen arayın.
Müşteri Memnuniyeti müşteri hizmetleri politikamızın esas ilkesi olup, tüm çalışmalarımızı bu ilke kapsamında gerçekleştiririz.
Yetkili servis aracılığı ile garantili hizmet almak için hemen arayın, ekibimizi yönlendirelim.
Servis Çağır
WhatsApp
Arıza Kodları
Kampanyalar